Jak na laminaci bez laminátoru

Na začátek trocha teorie: Laminování používáme všude tam, kde jsou kladeny nároky na životnost dokumentů. Fólie slouží jako ochrana před popsáním, zmačkáním, zvlhnutím a nečistotami. Zároveň poskytují značnou mechanickou odolnost vůči poškození. Laminace tisk perfektně ochrání, nejen proti mechanickému poškození (poškrábání, zmuchlání, ohnutým rohům nebo znečištění), ale také proti nežádoucím okolním vlivům.

Tip: Laminace za studena se hodí pro domácí použití. Dokumenty, které jsou laminované za studena, mohou mít řadu nerovností nebo se mezi fóliemi vytvoří bublinky. Pro dokonalý výsledek je vždy lepší laminace za tepla.

Laminování za studena, spočívá v aplikaci tenké samolepicí fólie na papír. Takový postup nevyžaduje laminátor, samotný přenos fólie může být proveden ručně přímým nalepením na arch papíru.

Laminaci za studena dělíme na mokrou a suchou variantu. Při mokrém laminování se lepicí směs nanáší na fólii ve speciálním tlakovém laminátoru, s jeho pomocí se pak fólie nalepí na papírový podklad. Při suchém laminování se využívá fólie s lepidlem, kterou stačí nalepit na papír, nejlepšího výsledku dosáhnete pokud odstraníte všechny vzduchové bubliny.

Pokud je pro vás důležitý finální vzhled zalaminovaného papíru, nepodceňte tiskovou přípravu.


Doporučujeme: https://www.youtube.com/watch?v=sszJSq-NFPk