Jak správně laminovat (Tepelná laminace)

Na začátek trocha teorie: laminací rozumíme povrchovou úpravu tiskovin, vizitek či jiných materiálů, při které dochází k zatavení papíru do průhledné fólie vyrobené z plastu. Tato fólie slouží jako ochrana před popsáním, zmačkáním, zvlhnutím a nečistotami. Zároveň poskytují značnou mechanickou odolnost vůči poškození.

Tip: K docílení vyšší pevnosti dokumentu, který si přejete zalaminovat, použijte laminovací fólie s vyšší gramáží.

Pro laminování dokumentů si připravte laminátor spolu s laminovací fólií. Ujistěte se, že velikost a druh laminovací fólie, kterou chcete použít odpovídají přesně vašemu laminátoru.

Váš laminátor nejprve dostatečně předehřejte. Počítejte s tím, že trvá i několik minut, než se zahřeje na požadovanou teplotu. Příliš studená laminace způsobí, že se fólie řádně neslepí. Naopak během příliš horké laminace můžete vaše dokumenty nenávratně poškodit.

Před samotnou laminací je vhodné zkontrolovat, zda se vám do dokumentu nedostaly nečistoty či vlasy. Ujistěte se, že je daný dokument umístěn ve středu laminovací fólie s přesahem 3 mm na všech stranách oproti standardním formátům papíru. Zalaminovat lze také několik menších dokumentů vedle sebe.

Jakmile přístroj dosáhne požadované teploty, umístěte laminovaný dokument uzavřeným fóliovým otvorem do laminátoru. Fólie musí být natažena přímo. Samotná laminace už probíhá automaticky. V případě, kdy se laminovací fólie zasekne uvnitř laminátoru aktivuje funkci "zpětný chod", díky které by se zaseknutý papír měl vysunout zpátky ven.

Bezprostředně po laminování je samotná fólie extrémně horká a snadno se ohýbá, proto počkejte několik minut, než vychladne a spoje dostatečně zatuhnou. Následně můžete laminované dokumenty rozřezat na požadovanou velikost.


Doporučujeme: https://www.youtube.com/watch?v=L_9x3_UdzmU