Jak vybrat laminovací fólii

Laminace se řadí mezi potiskové úpravy vizitek, letáků, jídelníčků, brožur i větších formátů plakátů. Na jednu nebo obě strany tiskoviny se za pomoci tlaku a většinou i vysoké teploty nanese samotná laminovací fólie. Laminování používáme všude tam, kde jsou kladeny nároky na životnost dokumentů. Fólie slouží jako ochrana před popsáním, zmačkáním, zvlhnutím a nečistotami. Laminace je možná i za studena. Na to existují speciální typy laminovacích fólií.

Tip: Do laminátoru vkládejte fólii pouze stranou se svařeným okrajem, jinak se může fólie zamotat do válce a tím dojde k nevratnému poškození laminátoru.

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru laminovací fólie je její tloušťka. Nejpoužívanější laminovací fólie mají 80, 100 a 125 mikronů. Prodávají se i silnější fólie s šířkou 150 až 250 mikronů. Mikrony jsou odvozenou jednotkou délky, např. 100 mikronů je 0,1 mm. Základní poučka je taková, že čím silnější fólie, tím lépe a déle je dokument chráněn. Na běžnou každodenní laminaci stačí fólie o tloušťce 80 mikronů.

Další důležitým parametrem je typ laminovací fólie. Máme dva hlavní typy fólií a to leklé a matné fólie. Matná fólie tlumí odrazy a otisky prstů. Na druhou stranu může matná fólie tlumit barvy. Matné fólie jsou také o poznání dražší.

Další parametrem je velikost laminovací fólie. Nejčastěji používaným rozměrem je rozměr A4. Prodávají se i větší rozměry např. A3, nebo naopak menší např. A5, A6.

Laminace za tepla je běžnější u kancelářských i profesionálních přístrojů. Tato technologie vyžaduje používání kvalitních barev, které vysoká teplota nijak neznehodnotí. Výhodou tohoto způsobu je nižší cena a velká rychlost.

Laminace za studena se dělí na mokré a suché laminování. Běžněji se setkáte se suchým laminováním, které nevyžaduje používání laminátoru.