Tipy a triky pro laminování

1. Laminovací fólie se na okrajích odděluje. Kdykoli váš dokument vyjede ze zařízení a fólie není zcela utěsněna, znamená to, že kolem předmětu nebylo dostatek laminátu. Obvykle je to proto, že váš dokument je příliš velký pro vaši fólii nebo jste jej nevložili zcela rovně. Proto vždy před laminací zkontrolujte, zda je kolem dokumentu přesah 3 mm na všech stranách. To by mělo zajistit, že fólie zůstane utěsněná.

2. Většina laminátorů má kontrolku, která se rozsvítí nebo přestane blikat, když je dosaženo správné teploty. Nejlepší je začít s nižší teplotou a pracovat na vyšší úrovni. Položky se mohou zakalit, pokud je teplota příliš nízká, nebo zvlnit, pokud je naopak teplota příliš vysoká.

3. Laminovaný dokument je zakalený nebo jsou v něm vzduchové bubliny. Pokud se s tím setkáte, obvykle to znamená, že teplota je příliš nízká a lepidlo v sáčku se správně neroztavilo. To lze snadno vyřešit mírným zvýšením teploty a druhým protažením sáčku laminátorem.

4. Laminovaný dokument má na sobě vlnky. Opět se jedná o problém s teplotou, ale tentokrát je nastavena příliš vysoko. Pro opravu tohoto dokumentu nemůžete udělat nic jiného, ​​než zkusit snížit teplotu, umístit nový dokument do fólie a zkusit to znovu. Pokud se jedná o důležitý nebo drahý dokument, je nejlepší nejprve otestovat předem na podobném kusu papíru, abyste získali správnou teplotu.

5. Po celém mém laminovaném dokumentu jsou skvrny. Někdy se na válcích mohou nahromadit usazeniny lepidla a je třeba je vyčistit. Po vyčištění by váš problém měl být vyřešen.

6. Vyhněte se laminování materiálů, které jsou citlivé na teplo. Tyto položky jsou nejvhodnější pro laminaci za studena.

7. Recyklace je u laminovaných materiálů problém. Nepoužité fólie či odstřižky lze recyklovat, ale co se týče již použité fólie zde je nutné brát v potaz již zalaminovaný materiál, který brání v recyklaci.

8. Do laminátoru vkládejte fólii pouze stranou se svařeným okrajem, jinak se může fólie zamotat do válce a tím dojde k nevratnému poškození laminátoru.