Laminovací fólie: Průvodce a nejčastější dotazy

Laminovací fólie jsou nezbytné pro dlouhodobou ochranu a zachování důležitých dokumentů a materiálů. Následující článek vám poskytne detailní informace o laminovacích fóliích a odpovědi na některé často kladené otázky.

Tip: Laminace za studena se hodí pro domácí použití. Dokumenty, které jsou laminované za studena, mohou mít řadu nerovností nebo se mezi fóliemi vytvoří bublinky. Pro dokonalý výsledek je vždy lepší laminace za tepla.

Výběr správné tloušťky laminovací fólie

Tloušťka laminovací fólie je obvykle uváděna v mikronech (mic), což je jednotka rovná jedné milióntině metru. Nejběžnější tloušťky jsou 80, 100 a 125 mic. Například staré verze českých občanských průkazů byly zalaminované fólií o tloušťce 125 mic, zatímco technické průkazy vozidel jsou často laminované ve fólii o tloušťce 175 mic.

Co jsou to mikrony (mic)?

Mikrony jsou odvozenou jednotkou délky, jedné milióntiny metru (0,000 001 metru), respektive tisícinou milimetru. Tato jednotka se často používá k vyjádření tloušťky laminovacích fólií. Například fólie o tloušťce 100 mic má tloušťku 0,1 mm.

Jak funguje laminovací fólie?

Laminovací fólie se skládá ze dvou vrstev - horní vrstva je nelepivá, zatímco spodní vrstva je aktivována teplem a stává se lepivou. Fólie se dodává jako dvojice svařené po jedné, obvykle kratší straně. Tím se vytvoří jakási "kapsa", do které se vloží dokument. Tento "sendvič" s dokumentem uprostřed se poté nechá projet laminátorem.

Jakou značku fólie vybrat?

V našem e-shopu nabízíme laminovací fólie značek Eurosupplies a Fellowes. Tyto laminovací fólie používají nejvyšší kvalitu vnitřní lepivé vrstvy, která při tepelném procesu laminace nevytlačuje lepidlo z okrajů fólie. Toto minimalizuje riziko uvíznutí fólie v laminátoru a pomáhá udržovat laminovací válce v čistotě.

Laminovací fólie Fellowes se mohou navíc pochlubit unikátním systémem "zmizelé šipky" ImageLast, který uživatelům umožňuje snadněji určit správný směr vložení fólie do laminátoru a ověří správné nastavení teploty laminátoru (při správném nastavení teploty označení úplně zmizí).

Rozlepí se zalaminovaná fólie při řezání?

Při řezání se zalaminovaná fólie nerozlepuje, protože lepidlo je rozprostřeno po celém povrchu dokumentu, nejen na průhledných okrajích.

Jaké jsou skutečné rozměry laminovacích fólií?

Laminovací fólie se vyrábí s 3 mm okrajem po všech stranách.

Skutečné rozměry tedy jsou:
• A4 – 216×303 mm
• A3 – 303×426 mm
• A5 – 154×216 mm
• A6 – 111×154 mm

Jak správně řezat zalaminovaný dokument?

Pro řezání zalaminovaných dokumentů je nejlepší použít kolečkovou řezačku. Pokud pracujete s fólií o tloušťce nad 150 mic, měli byste použít pákovou řezačku nebo odlamovací nůž v kombinaci s řezací podložkou.

Doufáme, že tento průvodce vám pomůže lépe porozumět laminovacích fóliím a jejich použití. Správné využití laminovací fólie může významně prodloužit životnost vašich důležitých dokumentů a materiálů.


Doporučujeme: https://www.youtube.com/watch?v=sszJSq-NFPk